Vadállatok lakott területen

Tájékoztató vadállatok lakott területen lévő jelenléte kapcsán Az elmúlt időszakban növekvő számban érkeztek a lakott területekre beköltöző vadakról, - főleg vaddisznó, róka- belterületi jelenlétével kapcsolatos bejelentések hivatalunkhoz.

Az erdők természetes alkotóelemei a vadon élő álltok. Az utóbbi évtizedek urbanizálódása, a beépítettség és a lakott területek terjeszkedése következtében a vadon élő állatok élettere erősen lecsökkent. A vadon élő állatok mint pl. a vaddisznó, a róka, a nyest, és a borz már hozzászoktak az emberek közelségéhez. Emiatt az erdőterülettel határos lakott területeken,illetve a településre mélyen behúzódó zöld elhanyagolt területeken, gondozatlan telkeken is gyakran előfordulnak.

Épp emiatt jelenlétükre ugyanolyan természetes alkotóelemként kell tekinteni, mint a feketerigóra, a harkályra vagy bármely más már megszokottállatra.

Üröm település környékét határoló erdők vadállományát a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Pilis-Völgye Vadásztársaság gondozza. A természetes szelekción túl kilövéssel szabályozza az állományméretet, etetőket-itatókat alakít ki az állatok részére az erdő mélyebb pontjain, ezek is elterelve a vadállatok útját a település közeléből.

Mindezeken túl szeretnénk segítséget nyújtani néhány tanáccsal melyek betartása csökkenti a vadakés az ember közti konfrontáció mértékét:

  • A lakosok,ingatlantulajdonosok kötelessége az ingatlan vagy telek határoló kerítésének jó állapotban való tartása, illetve gyommentesítése. Elhanyagolt, rossz műszaki állapotú, a rendeltetésnek nem megfelelő kerítés nem fogja megakadályozni a vadak betörését. Az erdőhatár alatti településrészeken élőknek számítani kell arra, hogy vadállatok bukkanhatnakfel a területen. A kerítés megléte, megfelelő állapota és kialakítása alapvető pont az állatok behatolása elleni védekezésben.
  • Ne etessék a vadállatokat, sem konyhai, sem zöldhulladékokkal, sem száraz pékáruval. Ne helyezzenek ki táplálékot telekhatárra, vagy azon kívülre, mert ezzel gyakorlatilag az ingatlan tulajdonosok szoktatják oda a disznókat. Meg kell szüntetni az ideiglenes, és az állandó etetési tevékenységet.
  • A vaddisznók családokban élnek, nevelik utódaikat. A malacos koca (anyaállat) vehemensen védi utódait, akár az élete árán is óvja őket. Amennyibenilyenállat jelenlétét észleljük, semmi esetre se közelítsük meg sem az anyát, sem pedig malacait, és ne zavarjuk meg utódai gondozásában,ellenkező esetben jó eséllyel ellenünk fordul.
  • A kertes ingatlanokonélők,illetve családi házas övezetben lakók, ahol közel van az erdőhatár a lakott részekhez, gyakran alakítanak ki komposztáló dombokat, vagy helytelenül kerítésen kívül helyezik el a lehullott gyümölcsöt, kerti hulladékot. Az ilyen lerakatok természetes gyűjtöhelyei a földigilisztáknak, kisrágcsálóknak, amelyek a vaddisznó részére ízletes élelemforrást jelentenek, A hulladék szakszerű kezelése segít az állatok távoltartásában.
  • Amennyiben indokolt, érdemes vadvédelmi kerítéssel határolni a tulajdonban lévő ingatlant, zártkertet is. Ezek tulajdonsága, hogy a kerítés szövése talaj közelben jóval sűrűbb, csúszásmentes kialakítású, így amennyiben telepítése is szakszerű, meggátolja a vaddisznó bebújását.
  • Közterületen a kutyákat vezessék pórázon. Ez nemcsak a vaddisznóval, rókával való találkozáskor fontos, hanem a közösségi életben való részvételkor is.